Sisärasia, ulkorasia ja mediamuunnin

Sisärasia, ulkorasia ja mediamuunnin

Tallenna

Toimituksen sisältö

Toimitukseen sisältyy sisärasia, ulkorasia ja mediamuunnin kaikkineen tarvittavineen tarvikkeineen. Näistä lisätietoa alla.

Ohje tulostettavassa pdf -muodossa


Sisärasia

Sisärasia

Sisärasialla tarkoitetaan rasiaa, johon taloon tuleva valokuitu päättyy talossa sisällä. Tämä rasia on periaatteessa verrattavissa vanhaan puhelinpistorasiaan. Tähän rasiaan liitetään kiinni mediamuunnin kytkentäkuidun avulla.

Sisärasia vodaan asentaa talon sisälle hyväksi katsomaan paikkaan. Sisärasian oikean paikan määrittelee se, mihin mediamuunnin halutaan sijottaa. Mediamuunnin ja sisärasia ovat useasti keskeisellä paikalla, johon joko talon sisäinen dataverkkokaapelointi on tuotu, tai sellaisella paikalla josta on hyvä langattoman verkon kuuluvuus ympäri asuinrakennuksen.

Sisärasiassa on esiasennettuna 30m kuitukaapelia (häntäkuitu). Asukkaan tulee itse asentaa sisärasia haluamaansa paikkaan ja saattaa sisärasian kuitukaapeli talosta ulos. Häntäkuitu on oltava ulkona samassa kohdassa mihin maasta nouseva maakuitukaapeli nousee. VALOKAAPELEITA EI SAA KATKAISTA ITSE! Sisältä tulevan ja maasta nousevan valokuitukaapelin kohtaamispaikassa asentaja hitsaa kuidut toisiinsa ulkorasiassa.


Ulkorasia

ulkorasia

Ulkorasia asennetaan talon ulkopuolelle, ulkoseinälle asukkaan toimesta, lumirajan yläpuolelle (noin 120cm maasta). Huom. asentajalle täytyy olla esteetön pääsy ulkorasialle. Tässä rasiassa talon sisärasialta tuleva valokuitukaapeli (häntäkuitu) ja maasta nouseva valokaapeli liitetään toisiinsa valokuituhitsaamalla. Kummassakin kuitukaapelissa on oltava työstävaraa 2-5m On tärkeää ettei rasiaa ole sijoitettu liian korkealle, matalalle tai muuten hankalaan paikkaan, sillä valoikuidun liittämisessä asentajalla on mukanaan työpöytä, sekä valoluitujatkoskone, sekä muita oheislaitteita, joita valokuidun liitämisessä tarvitaan.


Mediamuunnin

Mediamuunnin kuuluu liittymän hintaan. Muunnin liitetään kiinni sisärasiaan mukana tulevalla lyhyehköllä kytkentäkuidulla asukkaan toimesa. Mediamuunninta voidaan verrata toiminnaltaan ADSL modeemiin, jossa siis puhelinliikenteen sijasta valkuidun valo muunnetaan sähköiseksi singnaaliksi esimerkiksi tietokoneelle, digiboxille, langattomalle (Wi-Fi) tukiasemalle, tulostimelle tms.


Kytkentäkuitu

orbis_fo_kytkentakuidut

Kytkentäkuitu tulee mediamuuntimen mukana. Sen liittämisessä on käytettävä suurta varovaisuutta, ettei liian pieni taittosäde alitu. Kytkentäkuidun päästä poistetaan suojakorkki ennen sen liittämistä. Kytkentäkuidun päähän ei saa koskea, eikä kytkentäkuitua saa jättää ilman suojakorkkia säilytykseen. Pituudeltaan kytkentäkuidut ovat usein 1-5m mutta myös pidempiä löytyy. Koska kaapeli toimitetaan mediamuuntimen mukana, ei asiakkaan tarvi hankkia kytkentäkuitua itse. Kytkentäkuidusta on kuitenkin hyvä tiedostaa, että niitä löytyy useita erilaatuisia, sekä eri liitin tyypeillä, myös liitinten värit ovat merkityksellisiä liitintyypeissä. Tarvittaessa uutta kytkentäkuitua hankittaessa kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan.

Tallenna